Terug

Rood licht in Centerparcs Zandvoort

Zondag 05 november, 2017

Onlangs was ik met vakantie bij Centerparks in Zandvoort en ik zag een groot reclame bord met de top 5 uitstapjes die dit park in het Engels aanpreisde. Een van die uitstapjes was een tour rond de Amsterdams wallen, 25 euro per persoon en een andere uitstapje was "Red Light Secrets", voor 8 euro.

Dit vervulde mij met afschuw, een familie park die families de Wallen laat bezoeken om geld te verdienen. Mensen rondleiden om getraumatiseerde vrouwen te bekijken die zijn ontvoerd, die meerdere malen worden verkracht, bedreigd en inelkaar geslagen. Hoe kon dit mogelijk zijn? Ik was zo geschokt dat ik een foto van het uithangbord maakte en op facebook plaatste, met de tekst: "Center Parks is de grootste pooier van Nederland, door families naar de Wallen te brengen om getraumatiseerde vrouwen te bekijken die worden gedwongen tot prostitutie". Wat er toen gebeurde was iets dat ik niet had verwacht. Er kwamen heel veel reacties op deze facebook post. Velen waren verontwaardigd en wilden niet langer op vakantie gaan naar Centerparcs. Veel mensen hebben ook met Centerparks gebeld om hun verontwaardiging te uiten. Toen nam een radio programma van Groot Nieuws radio mijn bericht over en werd er over gesproken in een landelijk dagblad.

Dit alles gebeurde in een razend tempo en toen ik de volgende dag bij de receptie kwam zei de hoofd receptioniste daar dat ze wist wie ik was toen ik mijn naam noemde. Ze belde met de manager van het park die direct met zijn security manager naar de receptie kwam om met mij te spreken. Hij nam me mee naar zijn kantoor en we spraken een half uur over human trafficking. Ik gaf hem ook een exemplaar van mijn boek Rood Licht. Hij vroeg me om het bericht van facebook af te halen maar ik zei dat ik dat alleen wilde doen als Center Parcs stopt met het aanbieden van uitstapjes naar de Wallen. Hij vertelde me dat hij die ochtend al om 8 uur was gebeld door de hoofddirectie van Centerparks over dit probleem en dat ze het binnenkort gingen bespreken.

Twee dagen later kwamen de manager en zijn security manager naar ons huisje toe en ik dacht "o je, ze gaan me er uit gooien". Maar hij zei dat hij erg onder de indruk van van het boek Rood Licht en dat het zijn ogen had geopend. Hij vertelde me dat ze spoedoverleg met de hoofddirectie van Centerparcs hadden gehad en dat Centerparcs had besloten om te stoppen met het aanbieden van deze tours. Ze hadden zich niet beseft dat er sprake was van human trafficking in Nederland. Hij vroeg me opnieuw om mijn post te verwijderen en een nieuwe post te plaatsen met het bericht dat Centerparks was gestopt met het aanbieden van deze tours. Wat ik met alle plezier heb gedaan. Ik was erg blij en besefte me dat mijn boek Rood Licht een verschil kon maken. Dit toonde mij ook dat een enkele persoon kan opstaan voor waar hij in gelooft, zelfs tegen grote bedrijven en dat een enkele persoon zo het verschil kan maken. We kunnen dit allemaal!!