Terug

Amerikaanse marine

Woensdag 23 november 2016

Een paar week nadat iemand in Amerika Rood Licht had besteld, ontving ik een bericht van een man van de Amerikaanse marine. Hij had mijn boek geleend van de Amerikaanse koper, en had het gelezen. Hij vertelde me dat hij moest huilen van het boek, en dat zijn ogen waren geopend. Hij was geschokt dat zoveel vrouwen slachtoffer waren van mensenhandel en de prostitutie in werden gedwongen. Hij had zich dit nooit eerder beseft. De man vertelde me dat toen hij trainde voor de marine, ze aangemoedigd werden om prostituees te bezoeken wanneer ze havens bezochten in verschillende landen, omdat het ze van spanning en frustratie af zou helpen, en het zou ze helpen te ontspannen. Het was iets heel normaals voor hun om prostituees te bezoeken. Hij vertelde dat hij ook de Wallen in Amsterdam had bezocht toen zijn schip in Nederland aanmeerde.

Hij zei dat het lezen van Rood Licht hem wakker had geschud. Hij zei dat de Amerikaanse marine bewustgemaakt zou moeten worden van de problemen van mensenhandel en gedwongen prostitutie, en dat de mindsets van de kadetten veranderd zou moeten worden. Mannen zouden vrouwen moeten beschermen in plaats van misbruiken.

Ik ben nu uitgenodigd om in Amerika te spreken voor de Amerikaanse kadetten in 2017.

Politie

Ik was uitgenodigd om een presentatie te geven aan de politieafdelingen van Emmeloord, Dronten en Lelystad. Ik heb genoten van mijn middag bij de politie, waar ik een presentatie gaf over mensenhandel en gedwongen prostitutie. Mijn presentatie begon met een film en foto’s, waarna ik de agenten verhalen en feiten vertelde. Ze waren erg geïnteresseerd en hadden echt een hart om deze vrouwen te helpen.

De agenten vertelden me dat ze met ontzettend veel vrouwen in contact kwamen waarvan ze zeker waren dat het slachtoffers waren, maar die te bang waren om met ze te praten. De vrouwen hielden zich stil en waren doodsbang. Veel van hen waren bang voor de politie, omdat de Oost-Europese politie vaak corrupt was. Pooiers betaalden agenten om een oogje dicht te knijpen. Veel vrouwen hadden vele nachten in gevangeniscellen gezeten, waar ze geslagen werden. Veel van hen werden naar “breaking houses” gebracht voordat ze naar Nederland kwamen. In deze huizen werd hun vertrouwen gebroken, en pooiers en criminelen, vermomd als agenten, testten of de vrouwen loyaal waren, of dat ze hen zouden verraden aan de politie. Wanneer de vrouwen dachten dat ze met een politieagent praatten en vertelden wat er gebeurd was, sloegen de vermomde criminelen hen, en lachten ze uit, waardoor ze leerden om op niemand te vertrouwen.

De agenten waarmee ik sprak wilden erg graag het vertrouwen winnen van de vrouwen waarvan ze dachten dat het slachtoffers waren, zodat ze hen konden helpen. Ze vertelden me dat ze heel graag Rood Licht wilden uitdelen aan de vrouwen, zodat die zich misschien zouden herkennen in de verhalen en zich open zouden stellen naar de politie, zodat die hen konden helpen.

Een van de vrouwelijke agenten vertelde me dat ze een paar jaar in de rosse buurt van Amsterdam had gewerkt, en bevestigde alles wat ik die dag had verteld. De verhalen en feiten klopten allemaal, en zij had ontzettend veel vrouwen achter de Amsterdamse ramen ontmoet.

Ik was erg blij dat de politieagenten waarmee ik sprak een hart hadden voor deze slachtoffers. Wanneer ik meer sponsorboeken krijg zal ik ze aan de politie geven, zodat die ze kunnen uitdelen aan de vrouwen waarvan ze vermoeden dat het slachtoffers zijn van mensenhandel en gedwongen prostitutie.