Terug

Scholen en tieners

Woensdag 23 november 2016

Een van de dingen die ik echt graag doe is spreken in scholen en voor tienergroepen in kerken en clubs; jongeren zijn erg kwetsbaar voor de invloeden om hen heen.

Een van de redenen waarom ik Rood Licht schreef was dat ik, toen ik achter de ramen stond bij de vrouwen die in de prostitutie gedwongen waren, ik tot mijn verschrikking groepen schoolkinderen met hun docenten rond zag lopen, die de vrouwen in hun gezichten uitlachten. Aan de andere kant van de ramen ze ik de vrouwen, ze zagen er beschaamd en droevig uit. Ze vertelden me: “We weten dat de pooiers en criminelen die ons hier neer hebben gezet slecht zijn, dat ze ons slaan en ons gevangen houden, maar de schoolkinderen en docenten die ons uitlachen en belachelijk maken doen ons het meest pijn.”

Dit brak mijn hart. Ik hoorde één docent zelfs zeggen: “Dit is onze cultuur, en de vrouwen kozen er zelf voor om hier te werken.”

Wat een onzin, wat ze echt aan het doen waren was toestaan dat hun leerlingen gemeen waren en de vrouwen die in de prostitutie gedwongen waren uitlachten; ontvoerde vrouwen die jarenlang meerdere malen per dag geslagen en verkracht werden, die geïsoleerd en in slechte condities gevangengehouden werden. Dit kan toch niet kloppen? Kinderen kijken op naar hun docenten, en als de docent ze vertelt dat het prima is om de vrouwen niet te respecteren, blijft het ze de rest van hun leven bij.

Ik heb ook verhalen gehoord van schoolmeisjes die in de rosse buurt benaderd werden door pooiers en loverboys. Die vroegen hen naar welke school ze gingen, en na een paar dagen of weken kwamen de mannen naar hun school toe om ze op te wachten, en nodigden ze mee uit. Sommige meiden zijn in de val getrapt van deze loverboys en eindigden achter de ramen. Alleemaal doordat de school ze naar de vrouwen achter de ramen liet kijken.

Ik vertelde Gert-Jan Segers over mijn idee om scholen te laten stoppen met excursies naar de rosse buurt. Hij reageerde erg positief en was het volledig met me eens. Hij heeft nu een brief verzonden naar allerlei scholen waarin hij ze vertelde van de gevaren van mensenhandel en gedwongen prostitutie, en dat ze de kinderen niet meer naar de rosse buurt moesten brengen; ze kunnen hem vragen om iemand langs te laten komen om een presentatie hierover te geven.

Veel tienermeisjes zijn kwetsbaar voor loverboys, en ik wil naar scholen en tienergroepen gaan om ze te vertellen over de gevaren; om ze verhalen te vertellen, foto’s en films te laten zien en ze informatie te geven die ze buiten gevaar kan houden. Ik wil dat ze zich bewust worden van wat er gebeurt, en dat het niet grappig is om naar de ramen te gaan en te lachen. Ze moeten leren dat ze de vrouwen kunnen helpen door te gaan staan tegen respectloze behandeling van de vrouwen, en door geld in te zamelen om te helpen de slachtoffers te redden. Schouder aan schouder kunnen we samen sterk staan. Dus nodig me alstublieft uit naar uw school of groep, zodat ik info en een presentatie kan geven. Ik kom graag langs!