Terug

Bright Fame

Sunday 27th of November 2016

Ongeveer vijf jaar geleden ging ik naar het Puur2 vrouwenevenement, waar ik de fotograaf was. Esther Vorsterman van Oijen was een spreker daar; ik kende haar toen nog niet. Ik had toen een droom gehad waarin God zei: "Jij gaat in de rosse buurt werken."

Toen ik bij het Puur2 evenement was, voelde ik terwijl Esther sprak een stem in mij zeggen: "Jij gaat met Esther naar de Wallen."

Dus toen liep ik naar haar toe en zei: "Ik ga met jou naar de Wallen."

Esther lachte en zei: "Oké, ik ga er volgende week naartoe."

We reisden samen naar Amsterdam, naar een beauty avond georganiseerd door Bright Fame voor vrouwen in de prostitutie. Esther was de spreker deze avond.

Ik was een beetje bang en wist niet echt wat ik moest verwachten; ik had een beeld van vrouwen met onzettend veel make-up in sexy onthullende kleren, die allemaal aan de alcohol waren. Ik zat er compleet naast! Ik liep een kamer binnen met ongeveer 25 vrouwen. Er was mij verteld dat er twee maatschappelijke werksters van Bright Fame zouden zijn, dat er een fotograaf zou zijn en twee vrouwen voor de make-up en nagels. Ik kon niet zien wie wie was. Ik zag een ruimte vol nette dames, normaal gekleed, die aan de thee zaten. Ik begon met iedereen te praten en ontmoette de vrouwen, waarvan de meesten in de prostitutie gedwongen waren. Sommigen waren verlegen en een beetje bang, en sommigen keken constant op hun telefoons. Zij kregen intimiderende berichten van hun pooiers, die hun naar de beauty avond hadden laten gaan, maar wel in de buurt bleven.

Eén vrouw had gedronken voordat ze was gekomen, en was vijandig naar mij; ze was aan het schelden over christenen en was enigszins boos. Dit was Lina. Esther was gevraagd om te spreken deze avond, maar zei plotseling: "Nee, Jane gaat spreken."

Ik zei: "Nee dat kan ik niet, ik heb nog nooit eerder gesproken!"

Esther lachte en zei: "Toe maar, je kunt het!"

Dus ik stond op en sprak tegen de vrouwen. Plotseling begon een vrouw te praten, en Lina zei ineens tegen haar dat ze stil moest zijn. Nadat ik klaar was sprong Lina bij mij op schoot, en sinds die dag zijn we goed bevriend. Lina's verhaal is het eerste verhaal in mijn boek.

The vrouwen waren gewoon normale vrouwen met verschrikkelijke verhalen. Sommigen leken geen dag ouder dan 18. Ik verloor mijn hart aan deze vrouwen die avond. Frits Rouvoet kwam tien minuutjes langs om hallo te zeggen, en ik ontmoette hem toen; hij was een fantastische, vaderlijke man met een hart van goud. Hij nodigde mij uit om naar Bright Fame te komen wanneer ik maar wilde, om te helpen.

Ik beloofde sommige vrouwen om in contact te blijven, dus een paar week later ging ik naar hun kerstmaaltijd. Ik begon naar Bright Fame te gaan en vergezelde Frits of een ander teamlid met het lopen langs de ramen, praten met de vrouwen en ze ontmoeten in het kantoor. Ik ontmoette ook Jacqueline, Frits' vrouw, en hun dochter. Een fantastisch gezin met een hart voor de verloren, stemloze vrouwen van de rosse buurt. Ik zag het werk dat Bright Fame deed; ze praten niet alleen maar met de vrouwen, maar helpen ze op een praktische manier: veilige noodwoningen regelen, ze therapie geven, en werk vinden of ze helpen om terug te gaan naar hun eigen land. De liefde die ik hier ervoer was ze sterk! Het vulde me met een verlangen om iets te doen om te helpen. Dat is hoe Rood Licht begon. Een deel van het geld dat ingezameld wordt met Rood Licht zal naar Bright Fame gaan.

Lina is nu getrouwd, heeft een zoon, en woont in Amerika. Ik ga naar haar toe in maart 2017.