Terug

Jane en de zandtovenaar

Vrijdag 21 december 2018

Het is geweldig dat ik voor veel conferenties uitgenodigd ben om te komen spreken over mensenhandel, waaronder twee mannenconferenties. Mijn agenda zat vol spreekbeurten, en ik vond het fijn om veel nieuwe mensen te leren kennen. Ik luisterde naar hun verhalen en ik vond het fijn om hen te kunnen helpen door mensen in hun omgeving om steun voor hen te vragen. 

Ik heb ook gesproken in Eden, mijn eigen kerk in Wales. Ik heb namelijk de laatste twee jaar in Wales gewoond. We begonnen met een maaltijd, en ik waardeerde de gelegenheid die me geboden werd om over mijn ervaringen te vertellen en voor bewustwording te zorgen. 

Op 14 april 2018 was er een evenement in Zwolle met Gert van der Vijver, de Zandtovenaar, diens dochter Sera en haar band, en mijn dochter Hannah. Ik vertelde mijn eigen verhaal, maar ook dat van slachtoffers van mensenhandel. En ik eindigde met wat we zelf kunnen doen. De fragmenten werden afgewisseld met songs van Sera. Er waren ook songs van Hannah gepland, maar omdat zij ziek was, hebben we een opname van haar speciaal hiervoor geschreven bijdrage laten horen. Tijdens de songs en een deel van mijn verhaal maakte de Zandtovenaar prachtige en ontroerende beelden.  

Alleen gesproken woord is vaak niet zo aansprekend. De combinatie met muziek en beelden brachten het verhaal tot leven. Daardoor werden zowel het verstand als het hart van het publiek bereikt. Prachtig om die hal gevuld te zien met tweeduizend mensen, en hartverwarmend dat zoveel mensen belangstelling toonden voor dit onderwerp. 

Veel mensen lieten weten dat het evenement hen moed gegeven had om door te gaan. Eén persoon had voor deze avond zelfmoord overwogen, en dankzij hulp en genezing kan deze persoon de toekomst nu weer met vertrouwen tegemoetzien. Naar aanleiding van het concert hebben een aantal mensen boeken gesponsord en hebben een aantal mensen zich gemeld als vrijwilliger. Ik heb zelfs een e-mail gekregen van een tiener die besloten heeft de studie Bestrijding mensenhandel te gaan doen en daar een fulltimebaan in te gaan zoeken.

Twee vrouwen mailden me dat zij ook gevangen zitten in de wereld van prostitutie door toedoen van loverboys. Ze vroegen hulp om eruit te komen. Gert, de Zandtovenaar, en ik zijn van plan om hetzelfde programma aan te bieden op Paaszondag (21 april 2019) in de Bethelkerk in Drachten!