Terug

December 2018: Bezoek Europees Parlement, Brussel

Vrijdag 21 december 2018

Op 4 december 2018 reisde ik naar Brussel. Ik was uitgenodigd om deel te nemen aan een programma van twee dagen dat een gebedsontbijt, een diner, een paneldiscussie en een bijeenkomst over mensenhandel omvatte. 

Het diner vond plaats in de zaal van de Europese Commissie. Ik genoot ervan zoveel nieuwe mensen te ontmoeten en een aantal mensen terug te zien die ik al kende. Ik ontmoette Alojz Peterle, de voormalige minister-president van Slovenië, die nu lid is van het Europees Parlement. Ik heb ook een barones gesproken, veel directeuren van organisaties en ministers van veel verschillende landen.

Het verbaasde me dat een aantal mensen mijn boek Red Alert aan het lezen waren of gelezen hadden. Een aardige dame van International Justice Mission vertelde me dat ze Red Alert gebruiken bij hun trainingen. Dat is geweldig!

De volgende dag begon om zeven uur met een ontbijt, met muziek en sprekers, in het Europese Parlement. Ik ontmoette een Joodse rabbijn uit Jeruzalem, een belangrijke imam uit Albanië en een pastor uit Noorwegen. Ik vroeg hen of ik een foto van hen mocht maken met mijn telefoon, omdat ik het bijzonder vond dat we allemaal aanbiddingsliederen aan het zingen en aan het bidden waren, in eenheid. Ze stemden toe en het was leuk om hen op de foto te zetten en met hen te spreken.

De paneldiscussie was in een prachtige zaal. Er stonden halfronde tafels met ingebouwde microfoons en koptelefoons zoals je dat ook wel eens op tv ziet. Ik mocht iets zeggen over mensenhandel. 

De lunch was heel goed. Dat kwam doordat ik met een handvol ministers en een dame die zich inzet tegen terrorisme naar de kantine van het Europese Parlement gegaan was. Daarna bezochten we ook nog een café in hetzelfde gebouw. Het café heet Mickey Mouse, naar een uitroep van Margaret Thatcher :P. (Toen die minister-president van het Verenigd Koninkrijk was, ontstak ze tijdens een debat in woede en riep uit: “Wat is dit voor een Mickey Mouse-parlement!”)

’s Middags was ik uitgenodigd voor een bijeenkomst over mensenhandel, met zo’n vijftien andere mensen. Er was een advocaat uit de Verenigde Staten bij, een aantal ministers van diverse landen, en anderen waren aanwezig namens organisaties als Save the City, IJM, Christian Muslim Forum. De bijeenkomst werd geleid Ali Ussery die vanuit haar eigen organisatie in het noorden van Wales bezig is met hulp aan slachtoffers van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Ook een belangrijke bijdrage leverde Carlton. Hij maakt deel uit van het Europese Parlement, en werkt vanuit een Brusselse organisatie tegen mensenhandel. We wisselden ervaringen uit en deden ideeën op om bewustwording te vergroten. We hebben een team geformeerd dat nauw samen gaat werken met het Europese Parlement. Ik werd uitgenodigd om terug te komen om mijn verhaal in het Europese Parlement te vertellen.

Het is echt bijzonder om te weten dat mijn boek Red Alert nu in het Brusselse Parlement gelezen en gebruikt wordt!