Terug

Oktober 2018: Bezoek Roemeens parlement

Woensdag 23 januari 2019

In oktober 2018 ben ik samen met Frits Rouvoet van Bright Fame Amsterdam in Boekarest geweest. We waren uitgenodigd voor een nationale Roemeense conferentie.

De dag voor de conferentie begon, hebben Frits en ik George ontmoet, een Roemeense pastor. We hebben samen gegeten. Ik vond het geweldig om hem te ontmoeten. Hij helpt straatkinderen. Soms valt hem dat zwaar, omdat het leven zo moeilijk is in Roemenië. Het was een zegen om elkaar te mogen bemoedigen. 

De volgende dag begon de conferentie met een groot diner in het Parlementsgebouw. Het verraste me dat de Opperpriester tijdens het openingsgebed bad voor de prostituees in Roemenië. Hij vroeg ook of wij hen met Jezus’ ogen zouden mogen zien. Later vertelde hij me dat hij mijn boek Red Alert gelezen had en dat dat zijn ogen geopend had. 

Dat raakte me diep. Vorig jaar had ik daar gesproken en had ik iedereen gevraagd oog te hebben voor de slachtoffers die tot prostitutie gedwongen worden. Dankzij een gulle sponsor heb ik toen driehonderd van mijn boeken uit kunnen delen. Nu zag ik wat deze actie opgeleverd had! In Roemenie zijn priesters erg belangrijk, en mensen luisteren naar hen. Het was een mooie avond, ook om te netwerken.

Ik heb Nicu Gal weer gesproken. Deze bijzondere man is directeur van People tot People Foundation, een Roemeense organisatie die zich sinds 1999 inzet voor kinderen van slachtoffers van gedwongen prostitutie. De kinderen krijgen onderwijs, voedsel en kleding. Nicu was blij met de grote gift die ik tijdens een vrouwenconferentie waar ik sprak gekregen had van een geweldige Nederlandse vrouw. Ik mocht het geld gebruiken voor het werk waarover het in mijn boek gaat.

De volgende dag was er een debat. Spannend om in een officieel parlementsgebouw te zitten en deel te nemen aan een debat dat live uitgezonden werd op tv. Frits Rouvoet voerde het woord en ook Leo van Doesburg. Zij zijn allebei ambassadeur van Red Alert. Leo is betrokken bij de European Christian Political Movement (ECPM) in Brussel. 

Na de conferentie had ik contact met een televisiezender: Alfa Omega TV. Als ik volgend jaar weer kom, willen ze me interviewen in de studio. Ze vertelden dat ze vorig jaar Roemeense exemplaren van mijn boek Red Alert gekregen hadden om aan kijkers door te geven. Toen hebben ze veel telefoontjes gekregen van meisjes in nood die om hulp vroegen of meer wilden weten. 

Voor volgend jaar ben ik inderdaad weer uitgenodigd om naar het Roemeense Parlement te komen, en dan mag ik spreken. Dat is geweldig! Na de conferentie ben ik met Frits naar een boekwinkel geweest om boeken op te halen die hij besteld had voor een aantal vrouwen in een opvanghuis. Ik zag daar mijn boek liggen. De verkoopster vertelde me dat het bijzonder was dat zo’n boek uitgegeven mocht worden in Roemenië. Ze zei ook dat het boek een zegen is en dat het zorgt voor bewustwording. Zoiets maakt mijn hart gelukkig. 

Met Frits ben ik ook op bezoek geweest bij een inloopcentrum op een geheime locatie. Daar gaf Frits een Bijbelstudie. Mij gaf hij de gelegenheid om mijn verhaal te vertellen. Het was een fijne, liefdevolle plek. Straatprostituees kunnen binnenlopen voor kleding, een maaltijd, een douche. Ze kunnen met iemand praten en hulp krijgen. De ontmoeting met een wanhopige en getraumatiseerde vrouw die er veel ouder uitzag dan ze was, met twee kinderen van ongeveer twee en zes jaar, brak mijn hart. De vrouw die de leiding heeft van het inloopcentrum heeft een groot hart, net als haar team. 

Daarna werden we meegenomen naar een geheime locatie waar vrouwen tot een jaar mogen verblijven, voor traumaverwerking en praktische hulp. Ze kunnen er leren hoe je een normaal leven leidt. 

Dit soort voorzieningen heeft financiële steun nodig om te blijven functioneren. Wat ook hard nodig is in Roemenië, is bewustwording van de enorme omvang van het probleem van gedwongen prostitutie.